Ce și Cum?

Aici avem un experiment foarte util: Corectarea și transformarea unui text folosind Inteligența Artificială. Soluția s-a născut dintr-o necesitate personală, însă o puteți folosi și voi gratuit. Literele formate cu semne diacritice au valoare fonetică distinctă (față de literele de la care se formează). Lipsa unui semn diacritic poate schimba sensul cuvântului (ex. fata, fața, fâța) generând ambiguități. În limba română scrierea cu diacritice nu este opțională.

Problema

Există aplicații pe Internet care pretind că au rezolvat problema diacriticelor. Însă, corectura facută de ele, este brută și foarte imprecisă. Ele înlocuiesc cu precizie numai cuvintele care au o singură formă validă - cea cu diacritice. În cazul cuvintelor unde există ambiguități, acestea sunt înlocuite cu varianta cea mai des întâlnită. Este evident că se bazează doar pe un banal vocabular predefinit + metoda statistică, fără să cunoască deloc limba română. Superficial!

Abordarea mea

Desigur, e "outside the box". Diacritice.info "înțelege" limba română. Analizează textul ținând cont de morfologia, sintaxa și ortografia limbii române. Este o aplicație de Inteligență Artificială care deduce contextul în care apare cuvântul. Se autoinstruiește și își definește singură regulile, citind literatură în limba română și noutățile din câteva publicații online. Simplu!

De ce așa?

Primul impuls al unui programator, este să automatizeze în modul cel mai direct cu putință. Să afle repede unde se pun semnele diacritice. Pare logic, nu-i așa? Ei bine, nu! E greșit să încerc să determin unde se pun niște semne. Importantă este identificarea cuvântului potrivit contextului. Pentru Diacritice.info, casă este un cuvânt de sine stătător, nicidecum nu-i casa cu un semn deasupra. Transformați acest text banal La mine-n casa toarce mata. In casa din lunca e frumoasa mea. In casa de langa, e o alta frumoasa, da' i-a lui Gheorghita. și veți descoperi cum toarce mâța, cum casa și frumoasa sunt potrivite în context, iar vecinul Gheorghita și-a primit și codița și căciulița.

Acuratețea aplicației

Este mult superioară tuturor celorlalte aplicații și crește continuu pe măsură ce analizează tot mai multe cărți din toate domeniile. Condiția este să primească materiale scrise corect. Dacă nu sunt atent, și-i dau să citească vreo lucrare de bac de la Liceul Agricol, i-am stricat tot Feng Shui-ulsmile

Contribuția ta

Diacritice.info învață foarte mult și din interacțiunea cu utilizatorul. Opinia ta conteaza! Poți contribui la dezvoltare foarte ușor. Ori de câte ori faci o corecție sau apeși(evaluare), ajuți aplicația să se dezvolte. De asemenea, primesc bucuros criticile sau observațiile tale pe Email.

Diacritice. INFO

Textele introduse online pentru corectare nu sunt salvate sub nicio formă. Utilizez doar module cookie strict necesare pentru funcționarea aplicației. Informațiile tale nu sunt stocate. Politica de confidențialitate este simplă: Nu colectez și nu distribui informații personale. Continuând să utilizezi acest site, ești de acord cu felul în care folosesc cookie-urile.

Acuratețea Curba învățării

Actualizat în: 5-Octombrie-2022, Miercuri 21:52:23

curba invatarii
94,47%
Acuratețea transformărilor în text cu diacritice este în continua creștere. Aplicația se instruiește singură, citind literatură în limba română și din interacțiunea cu utilizatorul.
Trupa TAXI
Karma, zenu' și feng shuiu'
Corectare automată
Texte vechi: Actualizare
Caută variante
Corectare automată
Pagina de Facebook
emptycaretup
spinner