Pune diacritice

În limba română scrierea cu diacritice nu este opțională. Literele formate cu semne diacritice au valoare fonetică distinctă (față de literele de la care se formează). Lipsa unui semn diacritic poate schimba sensul cuvântului (ex. tata, țața) generând ambiguități.

Aici este un experiment foarte util: Transformarea unui text în varianta corectă cu diacritice, folosind Inteligența Artificială. Aplicația învață de la cei care o folosesc. Este alcătuită dintr-un modul (algoritm) euristic și un modul de machine learning. Soluția s-a născut dintr-o necesitate personală, însă o puteți folosi și voi gratuit.

Problema

Există aplicații pe Internet care pretind că au rezolvat problema transformării în text diacritice. Însă, corectura lor este imprecisă. Ele înlocuiesc cu precizie numai cuvintele pentru care singura formă validă este cea cu diacritice. În cazul cuvintelor unde există ambiguități, acestea sunt înlocuite cu (probabil) varianta cea mai des întâlnită. De asemenea, niciuna nu este capabilă să corecteze cuvintele românești care au semne diacritice greșite (sedile, accente, umlaut-uri etc.). Este evident că toate se bazează doar pe un simplu vocabular predefinit + metoda statistică, fără să cunoască deloc limba română.

Soluția

Abordarea mea este "outside the box". Diacritice.info "înțelege" limba română. Analizează textul ținând cont de morfologia, sintaxa și ortografia limbii române. Este o aplicație de Inteligență Artificială care deduce contextul în care apare cuvântul. Își îmbunătățește performanța pe măsură ce este utilizată. Se autoinstruiește, iși îmbogățește vocabularul și își definește singură regulile, numai ca urmare a interacțiunilor cu utilizatorii. Simplu!

De ce așa?

Primul impuls al unui programator, este să automatizeze în modul cel mai direct cu putință. Să afle repede unde se pun semnele diacritice. Pare logic, nu-i așa? Ei bine, nu! E greșit să încerc să determin unde se pun niște semne. Importantă este identificarea cuvântului potrivit contextului. Pentru Diacritice.info, casă este un cuvânt de sine stătător, nicidecum nu-i casa cu un semn deasupra. Transformați acest text banal La mine-n casa toarce mata. In casa din lunca e frumoasa mea. In casa de langa, e o alta frumoasa, da' i-a lui Gheorghita. și veți descoperi cum toarce mâța, cum casa și frumoasa sunt potrivite în context, iar vecinul Gheorghita (nume propriu) și-a primit și codița și căciulița.

Acuratețea

Este mult superioară tuturor celorlalte aplicații și crește continuu pe măsură ce analizează tot mai multe texte din toate domeniile.

Contribuția ta

La fiecare transformare pe care o faci, în mod indirect, contribui la dezvoltarea aplicației. Diacritice.info învață exclusiv din interacțiunea cu utilizatorul. Ori de câte ori faci o corecție sau apeși(evaluare), ajuți aplicația să se dezvolte. De asemenea, primesc bucuros criticile sau observațiile tale pe Chat sau pe Email.

Diacritice. info

Textele introduse online pentru corectare nu sunt salvate sub nicio formă. Utilizez doar module cookie temporare strict necesare pentru funcționarea aplicației. Informațiile tale nu sunt stocate. Politica de confidențialitate este simplă: Nu colectez și nu distribui informații personale. Continuând să utilizezi acest site, ești de acord cu felul în care folosesc cookie-urile.

Curba învățării

Pune diacritice
94,8%

Măsurat: 21-Mai-2024, Marți 08:28:50 GMT. Acuratețea medie este calculată zilnic folosind mai multe texte alese aleatoriu din domenii diferite și scrise corect cu diacritice. Se compară rezultatul transformării versiunilor fară diacritice cu versiunile cunoscute ca fiind 100% corecte. Aplicația se perfecționează singură. Acuratețea conversiei în text cu diacritice crește continuu pe masură ce aplicația analizează tot mai multe texte și interacționează cu utilizatorii.

Trupa TAXI
Karma, zenu' și feng shuiu'
Email
Pagina de Facebook
emptycaretup